Paasbrunch Delftwijk

Burennetwerk Delftwijk/Waterbuurt organiseerde zondag 21 april een gezellige paasbrunch voor jong en oud. Deze geheel verzorgde happening werd bezocht door 20 buurtbewoners. De paasbrunch vond plaats in Jongerencentrum Delftwijkcity aan de Jan Gijzenkade 305A.  Wil je weten wat dit burennetwerk nog meer voor plannen heeft? Neem dan contact op met  hassania.kemmelings@gmail.com. Je kunt haar ook bereiken op 06 54203842.

Straatnieuws – app

Een van de contactpersonen van het Burennetwerk Leidsebuurt organiseerde onlangs  een avond over schoonmaaktips. Een soort tupperware party maar dan over handige schoonmaak-weetjes. Deze avond mondde uit in de Straatnieuws-app, waar bijna al haar buren op aangesloten zijn. Hier worden nieuwtjes gedeeld over de bomenkap, of als er gehaktballen over zijn of als iemand naar de Dekatuin gaat en plantjes wil meenemen voor een ander. Met Koningsdag organiseert deze contactpersoon een rommelmarkt. In ieder geval in haar eigen straat, maar misschien in de gehele buurt. Meer weten? Je kunt mailen naar ysonne@gmail.com

De meerwaarde van Burennetwerk

Wat is nou de meerwaarde van aansluiten voor een bewoner bij een Burennetwerk? Dat was een terechte vraag, gesteld bij *Mooi door Noord op 13 maart 2019. Je hebt immers in diverse Haarlemse straten allerlei mensen die automatisch van alles voor elkaar doen. Daar heb je geen georganiseerd Burennetwerk voor nodig. Dat klopt. Als het al ergens loopt, dan staat het projectteam van Burennetwerk niet op de voordeur te kloppen.

Het projectteam zet zich in voor bewoners in straten die elkaar niet weten te vinden als iemand zijn arm breekt en daardoor niet kan koken of zijn kinderen naar school kan brengen. Want vraagverlegenheid is een begrip dat uit diverse onderzoeken naar voren komt. Zo was het voor een vriendin van mij met hernia heel lastig om haar mensen in de straat te vragen om haar bij te staan in deze periode van herstel. En dan heb ik het over een sociaal vaardige dame met een groot netwerk. Zij wil zich dan ook gaan inzetten voor een burennetwerk in haar straat omdat ze eigenlijk bepaalde contacten in haar directe omgeving mist.

Terug naar de vraag. Wat is nou de meerwaarde? Buiten het inspireren dat bewoners elkaar weer groeten en een praatje met elkaar maken. En daardoor ook durven te vragen of die buurman of buurvrouw iets voor je wil doen. Het projectteam faciliteert betrokkenen van een Burennetwerk met vergaderingen organiseren, verslagen maken, Excel, maar ook het organiseren van workshops. Zo hebben we sinds vorig jaar zomer workshops georganiseerd over communicatiestijlen, dementie en succesvol samenwerken. Om deze workshops meer body te geven worden we binnenkort partner van de Vrijwilligers academie, de afdeling scholing van het Vrijwilligerscentrum Haarlem.

*Mooi door Noord zijn bijeenkomsten in Haarlem Noord, die drie keer per jaar door de gemeente Haarlem en een organisatie binnen het sociale domein worden georganiseerd. Doel is meer verbinding te leggen in Haarlem Noord. De bijeenkomst van 13 maart had als thema Beter een goede buur..

 

Gezamenlijk naar ontmoetingsplekken

Contactpersonen KoninginnebuurtHet burennetwerk in de Koninginnebuurt heeft onlangs besproken dat het nuttig is meer gezamenlijke activiteiten te ondernemen zoals bijvoorbeeld mee te doen met de Tafel van Veel, naar de bioscoop te gaan of aan te sluiten bij de bestaande wandelgroep. Want op die manier wordt ook het contact tussen de buren bevordert, maar hoeft het netwerk niet altijd alles zelf te organiseren. Dit is besproken tijdens het overleg op 20 februari 2019, waar ruim 15 mensen aanwezig waren. Ook nieuwe potentiele contactpersonen namen deel.

Het netwerk Koninginnebuurt organiseert iedere drie weken een koffieochtend en iedere 2e donderdagavond van de maand een muzieksessie in de Baan, Nauwe Geldelozepad 17. Het netwerk organiseert dit jaar geen Koningin tussen de schuifdeuren.

Doorstart burennetwerk Delftwijk

Het is even stil geweest in Delftwijk-Waterbuurt. Maar 26 maart komen de contactpersonen weer bij elkaar om de balans op te maken. Ook het projectteam is die avond aanwezig. We beginnen om 19:00 uur. Wil je mee praten? Stuur dan een berichtje naar karinwissenburg@burennetwerkhaarlem.nl Dan sturen wij je de agenda.

Op de foto zie je coordinator Hassania Kemmelings in een editie van De Grote Eenzaamheid Show.

Koffieochtend plus lezing Antarctica

Woensdag 20 februari is het weer gezellig koffie drinken bij het Burennetwerk van de Koninginnebuurt. Je kunt dan ook genieten van foto´s van Antarctica. Dorothee Bavink vertelt het een en ander over haar bijzondere zeilreis. Je bent van harte welkom vanaf 9:30 uur bij De Baan, Nauwe Geldelozepad. De lezing start om 10:15 uur.

Wil je meer weten over het Burennetwerk Koninginnebuurt? Er is een bijeenkomst op 20 februari om 19.30 uur, ook bij de Baan.

 

Hofjes kerstborrel

De feestcommissie van het Burennetwerk Vijhoek organiseerde een heuse kerstborrel voor de bewoners van de binnen en de buitenring van het Proveniershof. Deze happening ging gepaard met het versieren van de waterpomp die midden in het Proveniershof. Met kersttakken, ballen en strikken en rode kerststerren.  Dertig bewoners genoten van glühwein, warme chocolademelk met slagroom en de warmte van de vuurkorf. Om het geheel nog completer te maken, waren er twee dichteressen met begeleiding van een saxofonist. Door het open geschoven raam van de woning, speelde Maurice Ploem samen met Cristine Peursum klassieke muziek.

 

Nieuwjaarsreceptie goed bezocht

Dinsdag 15 januari bezochten bewoners uit diverse netwerken van Burennetwerk Haarlem de nieuwjaarsreceptie. Veronique de Kwant, directeur van Haarlem Effect benadrukte het belang van Burenhulp en kondigde tevens de naamswijziging aan. Vanaf 2019 draagt het laagdrempelige project de naam Burennetwerk Haarlem. Ook waren er diverse partners van organisaties waar Burennetwerk mee samenwerkt aanwezig, waaronder Buuv en het Vrijwilligerscentrum Haarlem. De receptie vond plaats bij Hart, Kleine Houtweg. De bijeenkomst werd opgeluisterd met prachtige zang van Cheyenne Howell en een gedicht van Marianne Mathijssen (zie hier links op de foto). Sponsors waren de Rabobank en Dekamarkt.

Feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst

Dinsdag 15 januari is er alle gelegenheid om te proosten op 2019. Een gloednieuwjaar  waar we met alle betrokkenen van het Burennetwerk Haarlem weer een succes van willen maken. Een goede buur is beter als een verre vriend. De bijeenkomst is in het Cafe van bij Hart Haarlem, Kleine Houtweg 18. Tijden: 17:00 tot 19:00 uur. We stellen het op prijs als je je even wilt aanmelden via karinwissenburg@burenhulphaarlem.nl

Winter Bakkie in de Buurt

Donderdag 13 december was er een ontmoeting in het Proveniershof. Chocolademelk, muziek en gedichten verhoogden de sfeer voor de buurtbewoners van de Vijfhoek, Doelen en De Raaks.