De meerwaarde van Burennetwerk

Wat is nou de meerwaarde van aansluiten voor een bewoner bij een Burennetwerk? Dat was een terechte vraag, gesteld bij *Mooi door Noord op 13 maart 2019. Je hebt immers in diverse Haarlemse straten allerlei mensen die automatisch van alles voor elkaar doen. Daar heb je geen georganiseerd Burennetwerk voor nodig. Dat klopt. Als het al ergens loopt, dan staat het projectteam van Burennetwerk niet op de voordeur te kloppen.

Het projectteam zet zich in voor bewoners in straten die elkaar niet weten te vinden als iemand zijn arm breekt en daardoor niet kan koken of zijn kinderen naar school kan brengen. Want vraagverlegenheid is een begrip dat uit diverse onderzoeken naar voren komt. Zo was het voor een vriendin van mij met hernia heel lastig om haar mensen in de straat te vragen om haar bij te staan in deze periode van herstel. En dan heb ik het over een sociaal vaardige dame met een groot netwerk. Zij wil zich dan ook gaan inzetten voor een burennetwerk in haar straat omdat ze eigenlijk bepaalde contacten in haar directe omgeving mist.

Terug naar de vraag. Wat is nou de meerwaarde? Buiten het inspireren dat bewoners elkaar weer groeten en een praatje met elkaar maken. En daardoor ook durven te vragen of die buurman of buurvrouw iets voor je wil doen. Het projectteam faciliteert betrokkenen van een Burennetwerk met vergaderingen organiseren, verslagen maken, Excel, maar ook het organiseren van workshops. Zo hebben we sinds vorig jaar zomer workshops georganiseerd over communicatiestijlen, dementie en succesvol samenwerken. Om deze workshops meer body te geven worden we binnenkort partner van de Vrijwilligers academie, de afdeling scholing van het Vrijwilligerscentrum Haarlem.

*Mooi door Noord zijn bijeenkomsten in Haarlem Noord, die drie keer per jaar door de gemeente Haarlem en een organisatie binnen het sociale domein worden georganiseerd. Doel is meer verbinding te leggen in Haarlem Noord. De bijeenkomst van 13 maart had als thema Beter een goede buur..