Mantelzorg

Veel mensen zijn tegenwoordig mantelzorger. Als je voor je ouders of partner moet zorgen, wil dit veel energie van je kosten. Ook buren doen veel aan mantelzorg. Reden temeer om Annet Hilgersom van Tandem te vragen welke mogelijkheden deze organisatie biedt om mantelzorgers te ontlasten

 

De workshop op 16 mei ging over grenzen bewaken en je valkuilen herkennen, zodat je je energie behoudt. Als je een partner met dementie hebt, ben je feitelijk 24 uur per dag mantelzorger. Tandem biedt mantelzorgondersteuning in allerlei vormen.

Zo zijn er mensen die een mantelzorger af en toe willen vervangen zodat de mantelzorger een keer een uitje heeft en daardoor even bij kan komen.

Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, waarvan 60 procent vrouw is. Het merendeel is tussen de 45 en 65 jaar en heeft dus meestal ook nog een reguliere baan. Ook zijn er veel jonge mantelzorgers die zorgen voor een zieke ouder of oma of opa. Voor actieve bewoners is het goed om te weten dat er mogelijk in jouw wijk ook mantelzorgers zijn. Hen zou je dan op de hoogte kunnen brengen van het bestaan van Tandem.