Wijkredactie

Sinds enige tijd is een groepje buurtbewoners van het Rozenprieel actief in het samenstellen van een website. Dit doen zij samen met twee studenten van Academie van de Stad en twee medewerkers van Haarlem Effect. Op termijn komt er naar alle waarschijnlijkheid ook een Muurkrant. Al langere tijd missen de buurtbewoners van deze wijk het laatste nieuws over hun wijk. Zo worden binnenkort honden met hun eigenaars vastgelegd op de foto maar worden ook tuinliefhebbers geinterviewd. We houden je op de hoogte.

Lekker en gezond eten

Teo Veringa was betrokken bij het opzetten van een burennetwerk in het Rozenprieel. Om het burennetwerk een boost te geven nam  startte hij in augustus 2018 Lekker en gezond eten. Dit buurtinitiatief slaat aan bij de buurtbewoners, maar ook bij mensen uit de omgeving. Voor slechts 3,50 kun je genieten van een vegetarisch 3-gangenmenu. Gemiddeld komen er iedere vrijdagavond 30 mensen eten. Sommige bezoekers wonen al jaren in het Rozenprieel, anderen wonen er korter. De leeftijd varieert van 30 tot 60 jaar. Het team dat kookt heeft nog meer plannen (op de foto ziet u ook Marian Hielken)

Zo willen ze een speciaal kinderdiner verzorgen maar ook mensen de mogelijkheid bieden om maaltijden af te halen of te laten bezorgen. De koks stellen het erg op prijs als je je van te voren aan wilt melden via eteninhetrozenprieel@gmail.com

Meer informatie staat ook op de Facebook pagina Lekker en Gezond eten in het Rozenprieel.

Teo en zijn team zijn te vinden in het Buurtcentrum De Tulp, Voortingplantsoen.

Buurbloemetje

Op 11 december gaven 35 mensen hun buurman of buurvrouw een bloemetje. De motieven die zij gaven waren onder andere

  • mijn buurman is behoorlijk op leeftijd en heeft veel meegemaakt, is onlangs zijn vrouw verloren
  • mijn buurvrouw heeft een zwaar jaar gehad
  • mijn buurman maakt de buurt zo fleurig met prachtige kerststukken aan de lantaarnpalen

Er is aangebeld in de Bakkerstraat, Linschotenstraat, Kamperstraat, Barendsestraat, Krelagestraat, Van Merensplein, Voortingplantsoen en Jan Huijgenstraat. Het team dat aanbelde bestond uit studenten van Academie van de Stad, studenten Nova College, medewerkers van Haarlem Effect en Burennetwerk Haarlem.

Bewoners vonden het een prachtig initiatief. Er was een bewoner die van drie buren een bos bloemen kreeg. De overige bewoners (10) kregen een bloemetje thuisbezorgd omdat zij door omstandigheden niet bij de uitreiking konden zijn. Buurbloemetje is een initiatief van Bureau Graswortel, Den Haag en is voor het eerst georganiseerd in de Slachthuisbuurt in de zomer van 2018.

 

70 buurbloemetjes uitgereikt

Burennetwerk Haarlem heeft samen met Zorgbalans, Tandem:centrum voor mantelzorgondersteuning, Sociaal Wijkteam Haarlem Noord-Zuid en Haarlem Effect, gezorgd dat maar liefst 70 buurtbewoners rondom de Tulp een ander een buurbloemetje gunden. Daarvoor belden ruim 10 mensen in 8 straten huis-aan-huis aan om te vragen of de bewoner een andere bewoner een bloemetje wilde schenken. De redenen waarom mensen elkaar blij wilden maken met een fleurig boeket waren divers. De een was blij omdat haar buurvrouw haar had ondersteund bij een inbraak en een ander gunde haar buurvrouw bloemen omdat zij jong weduwe was geworden en moest zorgen voor jonge kinderen. Ook waren er soms luchtige motieven zoals de buurman die altijd lekkere dropjes had en daarom een bloemetje verdiende.

Dinsdag 14 mei werden de bloemetjes uitgereikt in De Fjord. Gelukkig was het goed weer want de buurtwinkel was eigenlijk te klein gezien de grote opkomst. De mensen die niet konden komen kregen het bloemetje nabezorgd. Deze actie haalde ook het Haarlems Nieuwsblad.

 

 

Voel je thuis in je eigen straat

Sinds 5 jaar is Christa van Straaten aanspreekpunt  voor Burennetwerk Haarlem in de Kleverparkbuurt. Onlangs vertelde ze over haar motieven om dit te doen in de voorjaarseditie van het Service Paspoort Magazine, een blad van Zorgbalans. Christa vangt vooral signalen op over wat er leeft in de buurt. Ze krijgt er positieve energie van om iets voor een ander te betekenen. Persoonlijk contact zorgt dat mensen zich minder eenzaam voelen. Je leven bestaat uit meer dan de beslommeringen in je eigen huis.

Ondernemers-netwerk

In de Koninginnebuurt heeft ondernemer Jolanda de Vries het initiatief genomen voor een netwerk van ondernemers. De website is al online en binnenkort willen ze een ondernemersmarkt organiseren voor buurtbewoners. Meer weten: www.koninginnenetwerk.nl

Paasbrunch Delftwijk

Burennetwerk Delftwijk/Waterbuurt organiseerde zondag 21 april een gezellige paasbrunch voor jong en oud. Deze geheel verzorgde happening werd bezocht door 20 buurtbewoners. De paasbrunch vond plaats in Jongerencentrum Delftwijkcity aan de Jan Gijzenkade 305A.  Wil je weten wat dit burennetwerk nog meer voor plannen heeft? Neem dan contact op met  hassania.kemmelings@gmail.com. Je kunt haar ook bereiken op 06 54203842.

Straatnieuws – app

Een van de contactpersonen van het Burennetwerk Leidsebuurt organiseerde onlangs  een avond over schoonmaaktips. Een soort tupperware party maar dan over handige schoonmaak-weetjes. Deze avond mondde uit in de Straatnieuws-app, waar bijna al haar buren op aangesloten zijn. Hier worden nieuwtjes gedeeld over de bomenkap, of als er gehaktballen over zijn of als iemand naar de Dekatuin gaat en plantjes wil meenemen voor een ander. Met Koningsdag organiseert deze contactpersoon een rommelmarkt. In ieder geval in haar eigen straat, maar misschien in de gehele buurt. Meer weten? Je kunt mailen naar ysonne@gmail.com

Gezamenlijk naar ontmoetingsplekken

Contactpersonen KoninginnebuurtHet burennetwerk in de Koninginnebuurt heeft onlangs besproken dat het nuttig is meer gezamenlijke activiteiten te ondernemen zoals bijvoorbeeld mee te doen met de Tafel van Veel, naar de bioscoop te gaan of aan te sluiten bij de bestaande wandelgroep. Want op die manier wordt ook het contact tussen de buren bevordert, maar hoeft het netwerk niet altijd alles zelf te organiseren. Dit is besproken tijdens het overleg op 20 februari 2019, waar ruim 15 mensen aanwezig waren. Ook nieuwe potentiele contactpersonen namen deel.

Het netwerk Koninginnebuurt organiseert iedere drie weken een koffieochtend en iedere 2e donderdagavond van de maand een muzieksessie in de Baan, Nauwe Geldelozepad 17. Het netwerk organiseert dit jaar geen Koningin tussen de schuifdeuren.

Doorstart burennetwerk Delftwijk

Het is even stil geweest in Delftwijk-Waterbuurt. Maar 26 maart komen de contactpersonen weer bij elkaar om de balans op te maken. Ook het projectteam is die avond aanwezig. We beginnen om 19:00 uur. Wil je mee praten? Stuur dan een berichtje naar karinwissenburg@burennetwerkhaarlem.nl Dan sturen wij je de agenda.

Op de foto zie je coordinator Hassania Kemmelings in een editie van De Grote Eenzaamheid Show.